ΣΚΟΠΟΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Ο σκοπός που δημιουργήθηκε αυτό το ιστολόγιο (istoria-archaiologia.blogspot.com) είναι να ρίξει φως σε άγνωστες πτυχές της Ελληνικής Ιστορίας και προϊστορίας μέσα από τα γραφόμενα των αρχαίων Ελλήνων, Λατίνων αλλά και Βυζαντινών συγγραφέων. Δεν είναι εύκολο διότι απαιτείται υπομονή, διαύγεια και πολλές ώρες έρευνας, ούτως ώστε αυτά που θα γράφονται να είναι απολύτως έγκυρα. Οι πληροφορίες που θα παρατίθενται με νηφαλιότητα και σοβαρότητα, χωρίς διάθεση προγονολατρείας, έχουν καθαρά εκπαιδευτικό και ενημερωτικό χαρακτήρα.Παρ'oλ'αυτά, για τα όποια λάθη υποπέσουν στην αντίληψη του σεβαστού αναγνώστη, οι συγγραφείς εκ τον προτέρων ζητούν συγνώμη.



- ΓΙΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ: erevna@freemail.gr



Αρχαιολογικοί χώροι Πάρου (6) ΑΡΧΑΙΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ

Το αρχαίο κοιμητήριο της πόλης της Πάρου κοντά στη παραλία φωτογραφημένο και από τις τέσσερις πλευρές. Χρονολογείται από τον 8ο π.Χ. αιώνα έως και τα Ρωμαϊκά χρόνια. Εδώ βρέθηκαν σημαντικά ευρήματα όπως οι αμφορείς με σκηνές μάχης - Γεωμετρικών χρόνων - που περιείχαν καθαρισμένα οστά μετά το έθιμο της καύσης των νεκρών. Στη πρώτη φωτογραφία και σε πρώτο πλάνο η θέση ταφής του 8ου π.Χ. αιώνα. Στο βάθος σαρκοφάγοι Ρωμαϊκών χρόνων.

Η ύπαρξη πολλών τάφων διαφορετικού είδους από διαφορετικές εποχές δείχνει ότι το νεκροταφείο χρησιμοποιήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα (από τον 8ο αιώνα π.Χ. μέχρι τον 3ο αιώνα μ.Χ.).
Σημαντικό εύρημα είναι ένας ομαδικός τάφος (πολυάνδριο) της γεωμετρικής περιόδου, που είναι και ο μοναδικός που έχει βρεθεί στο χώρο του Αιγαίου. Σήμερα ο χώρος λειτουργεί ως αρχαιολογικό πάρκο στο εκθετήριο του οποίου μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει πολλά ευρήματα.
Πρόκειται για το επίσημο νεκροταφείο της αρχαίας πόλης με πολύ μεγάλη έκταση και χρήση από τον 8ο αιώνα π.Χ. έως και τον 3ο αιώνα μ.Χ.


Φωτο-1

Φωτο-2

Φωτο-3

Φωτο-4
Φωτο-5
Ο Νίκος Ζαφειρόπουλος ήταν εκείνος που το 1960 έφερε στο φως τα πρώτα δείγματα του επίσημου νεκροταφείου της Πάρου, ένα από τα λίγα σημαντικά νεκροταφεία του 8ου π.Χ αιώνα, το οποίο ήταν εν χρήσει μέχρι τον 3ο αιώνα μ.Χ.. Η Φωτεινή Ζαφειροπούλου, σύντροφός του στη ζωή και στην αρχαιολογία, τον διαδέχθηκε στη θέση του Εφόρου αρχαιοτήτων στην Πάρο. Η μεγάλη έκπληξη κατά τις ανασκαφές τους ήταν οι δύο σημαντικοί τάφοι πολεμιστών και τα αγγεία που βρέθηκαν σ' αυτούς με σκηνές μάχης. Μοναδικά παραδείγματα ως σήμερα στον κυκλαδικό χώρο, που δίνουν μια εικόνα για την κοινωνική οργάνωση του νησιού σε μια τόσο πρώιμη εποχή. Μόνο που το σχετικά μικρό μουσείο αδυνατεί να στεγάσει τόσο αξιόλογους θησαυρούς. Μια λύση θα ήταν να χρησιμοποιηθεί η αίθουσα του διπλανού γυμνασίου. Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάρου είναι από τα λίγα στον κόσμο, μετά το Εθνικό, της Ακρόπολης, των Δελφών, της Ολυμπίας, που έχει πρωτότυπα γλυπτά του 6ου-5ου αιώνα π.Χ., όταν τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου έχουν κυρίως ρωμαϊκά αντίγραφα των αρχαίων ελληνικών γλυπτών.

(Πολίτης της Πάρου", Οκτώβριος 2004 Μηνιαία εφημερίδα Πάρου -Αντιπάρου)


Φωτο - 6 κ' 7 (τα δύο αγγεία, γεωμετρικής περιόδου, με σκηνές μάχης, μοναδικά στο είδος τους)